CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 3, 2010

DIA DAH DATANG

esok dia boleh ditemui dekat BTS hotel. nak jumpa kena ada tiket. wuuhuuu.. T____T
esok saya boleh ditemui di sitc dan proton city. nak jumpa saya tak payah tiket.


saya suka ledja datang malaysia. tapi saya tak suka terima kenyataan untuk jumpa dia mesti ada tiket. saya ada exam. saya takde duit nak beli tiket. saya takde kekuatan nak jumpa takut kena sawan sebab excited. 
sekian terima kasih.

Thursday, December 2, 2010

TIADA TAJUK MAMPU MENYATAKANNYA



tajuk takleh blah !

tadi siang jawab paper keterampilan membaca. macam senang. tapi aku tak tahu betul ke idak jawapan yang aku goreng2 ala paprik gitu. aku memang agak trauma bab2 jawab exam soalan subjektif ni. tak reti nak cari idea. kalau objektif kan senang aje nak nembak pakai pensel 2B. jawapan sume dah dibagi kat situ . bila jawab exam gini, melihat paper insan lain yang penuh dengan coretan ilmiah siap minta xtra paper lagi buat aku rasa diri ini amatlah vengap. jauh panggang dari api nak compare dengan kertas aku. siap ada muka surat kosong untuk main coreng2 bab kata orang terengganu darul iman.

seperti biasa, kala jam pukul 3.51 pagi taktala post ini dikarang bukanlah waktu tidur buat cik euha. ibarat waktu siang hari rasanya. mengantuk pada waktu sebegini masih belum muncul dari kamus hidup cik euha. makin menjadi2 bila stay kat uni.

nak layan hello baby shinee kat utube, aku dah khatam dah. ada ke orang lain bergelumang dengan buku nota segala, aku bergumbira dengan hello baby. suka wei. sangat kelakar. takde la rasa macam aku ni loser sangat duduk terperap setiap hari. suka2 hati aje bila tengok ini semua. semua kegusaran tak dapat add subjek EDU hilang diterbangkan angin pepagi buta. kita tengok sama ada aku berjaya atau idak untuk memujuk pihak terbabit meng-add aku sekali dalam kelas yang sudah full itu. setiap taun selalu aje ada masalah kelas full bila sebut subjek uni. kalah cite 2 nature tuh. aku memang tak paham. dah tau tiap2 taun alami benda alah yang sama, dibukak nya kelas seciput itu juga. yang nak add ramai. sesaja je nak suruh student gi terkejor sana sini meratap merayu semata. ish, tak paham aku.

okeyh jap lu eh. ai nak godek utube. tengok hamende lagi yang boleh buat aku gelak macam orang sawan di waktu sebegini. cau cin cai

Tuesday, November 23, 2010

I'm still single



aku tak tahula apa masalah ngan diri ini. asal musim kritikal macam exam misalnya, banyakla benda2 yang memujuk rayu aku untuk meluangkan masa dengan mereka lebih daripada aku mengedate dengan pelajaran. ntah bila aku nak berubah kan? 

tadi aku termimpi. jangan tanya mimpi pukul berapa. dalam mimpi tu suruh (suruh ke?) aku buat satu entry fasal lelaki idaman. haha. agak crazy di situ. aku ni kan dah lama menjanda. eh bukan. dah lama tak involve dgn in relationship. setakat crush2 tu belakang cite la. ni yang betul2 hubungan jangka panjang. tapi, relationship aku dengan seungho lain chapter okey. hmm, tak paham? abaikan plis.

mesti yang baca blog aku (eh perasan ada yang baca blog dia) nyampah kan. balik2 cerita fasal lelaki. macam takde life. eh, suka ati akula blog aku. kalau aku duk cerita sal ayam itik pun, buka mereka baca pun blog aku kan?? psiko ke statement tuh?

takpela. gini, sekeliling aku kan, umur baya aku ni dah tengah asyik berkasih kasihan bermadu asrama asmara. cousin aku yang sama umur tapi aku tua lagi sehari daripada dia dah ada anak satu pun. kawan2 aku rata2nya dah takleh nak masuk jarum dah pun. semua dah ada orang chup2 kan. aku?

bagi aku la, ikhlas dari hati, walaupun kadang2 aku rasa  macam "ala, sunyila. takde mesej. takde sape ajak keluar pi makan (tapi kalau ada org ajak konpem aku tolak sebab aku kan pemalas)" , bagi aku benda nih bukan la satu masalah yang besar pun. hmm, masalah ke bila diri masih single?

takpelah, aku malas nak ulas benda ni panjang lebau. tak masuk exam pun kan3. aku cuma nak buat list lelaki idaman kalbu. kalbu siapa? tak kisahla. ini menurut pandangan prof. euha. ish3, kesian... hanya mampu buat list sahaja. takpelah, nanti satu hari akan datang, bila lelaki tersebut sudah muncul depan mata aku, aku stori mori sal dia pulak. tapi, pastikan anda semua bersabar. satu hari akan datang boleh jadi memakan masa bertahun2 agaknya. huahuahua...

CIRI-CIRI LELAKI IDAMAN KALBU

1. Lelaki yang ada sense of humor.

waa.. perempuan macam aku sangat suka lelaki yang ada sifat ni. tak kelakar tak berserila hidup kalian. lelaki yang ada sense of humor akan buat perempuan rasa hidup mereka tidak perlu lagi buang masa tengok raja lawak ke, tengok mr bean ke, samarinda ke. cukup sekadar meluangkan masa dengan encik kelakarnya. tapi, bukanlah yang jenis buat lawak bodoh takde motif sambil memalukan + melukakan subjek yang menjadi motif cerita lawaknya. cukuplah sekadar dia tahu bila masa nak buat kelakar dan bila masa nak kena serius. kau kena ingat, bersyukurlah bila pakwe ada sifat gini. jangan nyampah walaupun kau tak suka bila dia selalu buat funny. orang yang ada autism dan sindrom asperger misalnya takdenya nak buat benda2 lawak camni tau.


ala, kalau setakat pakwe kalian buat gaya camni, takyah la merajuk sebab malu ke apa ke. dia bukannya buang tebiat. apala sangat setakat buat gini kan? dia tengah nak develop skil sense of humor tu. kan prof euha dah cakap, tak kelakar maka tak berserila hidup. sekali sekala apa la sangat. cuma kalau dia wat gaya gini bila jumpa mak bapak kalian, elokla kalian tolong daftar dia masuk raja lawak. adrenalin dia nak buat kelakar dah tahap max dah tu.

2. Lelaki yang bolehla memasak.

perempuan bukannya nak lelaki kalau masak mesti tip top macam chef wan or oliver twist tuh. tak. cukuplah sekadar kalau boleh nampak effort yang diberi sewaktu tung tang tung tang memasak. kalu terer tu kira bonusla kan. senang keje kalian bila dah kahwin. leh buat shift sape masak hari ni, sape masak hari esok kan. tak ke sejuk hatimu bila bertemu dengan lelaki yang tak kekok nak masuk dapur. takdela jakun sangat bila suruh masak nasi ke, goreng telur ke. sekurang2nya, kalau dah kahwin (kahwin lagi), bila ramai sedara mara tetiba nak makan kat rumah kalian, bolehla mintak tolong suami masak skit2. takkan nak harap isteri je kan. kalau dah namanya rombongan sedara mara yang nak datang tu berpuluh2 (hiperbola tuh), sian kat isteri masak sorang2. nak panggil katerer, tak mampu. jadi, khidmat lelaki yang bolehla memasak adalah sangat diperlukan sekaligus menaikkan rating mereka untuk menjadi lelaki idaman kalbu.

makan2 jugak bang, pandai masak tak ni? kalau setakat masak air, memang takleh masuk kategori lelaki idaman kalbu la

3. Lelaki yang harum

crazy statement tuh. haa, normalla. siapa nak pasangan bau macam kambing kan? baik gi kandang kambing kalau camtu. fitrah manusia biasa la. sangat suka benda2 yang harum mewangi ni. tapi kalau harum tiba2 menusuk hidung di kala malam jumaat tuh, lain cite la. for me, aku sangat tertarik bila ada lelaki yang lalu, tiba2 bau perfume dia menyumbat saluran hidung aku. memang aku akan tengok siapakah gerangannya. haha. macam pervert ke? taklah. bagi aku normal la tu. macam jugak kalau ada benda busuk lalu kat depan belakang dirimu, kau juga akan mencari bau apakah itu kan?


4. Lelaki yang tak kekok dengan budak-budak

picture tells everything. malas aku nak terang panjang lebau. cukuplah kalau aku kata lelaki yang pandai nak handle budak kecik. kan dah leh asah bakat di situ. nanti dah berkeluarga takde la kekok bila dapat anak kan? lagi pula, perempuan cepat tergugat hatinya bila tengok lelaki seperti ini

kau tak sentap ke nanti kalau suami layan anak macam ni? ni semua sebab takde ciri yang tak kekok dengan budak2. kot iya pun merajuk sebab suruh jaga anak, takkan letak budak kecik tu camtu kan? kalau budak tu tiba2 mimpi ngeri sambil meracau-racau ke, tinggi risiko dia nak jatuh tergolek kat bawah tu

5. Lelaki yang memahami

sebenarnya, lelaki yang memahami adalah sangat luas perspektifnya. memahami dalam banyak sudut. contohnya apabila:

- perempuan emo tiba2, lelaki kata "oohh, si dia tengah PMS. takpe2. i paham. kakak i camtu jugak. takde hal punya"
- perempuan tak suka lelaki hisap rokok sampai sekotak sehari, lelaki kata "oohh, dia sayang aku dan duitku. taknak aku mati cepat + taknak kasi pak cik jual rokok tu kaya"
- perempuan tak angkat telefon atau tak balas mesejnya selepas gaduh kaw2 punya, lelaki kata "oohh, dia perlukan masa untuk bertenang. nanti dah sejuk sikit, pujuk balik."

6. Lelaki yang pandai

pandai takde la sampai tahap albert eistein. kalau otak tip top punya, selalu dapat dekan kat uni tapi hati busuk, tak guna jugak kan. perempuan admire kalau lelaki boleh guide diri mereka dengan kepandaian yang dimiliki. contohnya, kalau perempuan curious mengenai proses fotosintesis, lelaki yang pandai akan terang sampai perempuan tu faham. contoh ajela kan. pandai yang dimaksudkan ini bukan sekadar pandai dalam pelajaran aje. perempuan suka bila lelaki pandai ini pandai mengaji, pandai sembahyang, pandai memujuk, pandai tukar tayar kereta, pandai sesuaikan diri ikut persekitaran dan seumpamanya.


banyak lagi sebenarnya ciri lelaki idaman kalbu ni. kan tulis panjang2 kan, lelaki kata perempuan ni demand pulak nk gitu gini kan. kesimpulannya, manusia takde yang perfect. jadi, marilah berusaha menjadi yang lebih baik. haha, siyes tak sesuai penutup aku. again, ada aku kisah??




Monday, November 22, 2010

lipas dan simon d



hola semua. hari ini selamat menjawab satu paper yang bernama english for communication II. mintak pada Allah semoga baik2 aje misi aku menjawab exam kat sitc.  

habis exam terus pi borong barang sikit. ingat nak pergi dengan nani. dia pulak dah selamat mendarat dalam bas. kami exam paper sama, attend pun kelas yang sama. tapi dia jawab exam kat dewan peperiksaan. lain tempat. so, wujudlah ketidaksampaian hajat untuk aku berjalan2 dengan nya. usha2 kat mini mart tuh. nak cari ubat gegat. tapi bia bau wangilah. tapi tak jumpa yang sebati ngan diri ini. ish, macam aku pulak nak selet2 ubat gegat kat badan sendiri =.='

ekceli, aku sedang memendam dendam dengan kerabat lipas nih. huih.. sangat menduga kewibawaan kesabaran aku. bukak aje pintu bilik semalam lepas berjam2 tahan sakit belakang duduk dalam bas yang seatnya ala2 keras sikit daripada biasa, aku disajikan dengan gelimpangan mayat2 lipas yang menemui ajal dalam bilik aku. banyak wooo.. ni mesti kes keracunan udara sebab hari tuh sebelum start cuti ada orang datang sembur asap nak bunuh nyamuk aedes tuh. maybe effect terhadap antibodi lipas memakan masa berhari2 sebelum menyebabkan mereka kehilangan nyawa secara berjemaah. takpun sebab mogok lapar fasal aritu aku cuti tak say bye2 kat mereka. takpun bunuh diri secara beramai2 sebab aku balik tak tinggal pesan + makanan untuk mereka jamu. tu sebab tunjuk protes dengan gigit tisu aku tuh. berlubang2 sampai membazir beberapa helaian tisu. gamaknya, mereka pikir beli tisu guna ayaq liur ke hape?

kalau jumpa aje dengan aku, memang aku akan perambat dengan penyapu. bagi satu hentakan padu tapi takdelah sampai tahap tercirit badan lipas tu lalu mati. eii, geli la. nanti nak kena bersihkan tempat kejadian pulak. satu hal. loya aku. setakat pukul2 manja sampai mereka ala2 pengsan ke, nazak ke, pastu hantar terus ke tong sampah adalah modus operandi aku setakat hari ini. ada juga yang berjaya menyelamatkan diri. menyebabkan pemburuan aku terhadap kelibat lipas semakin membuak2.

aku pun tak pasti sebab apa suka bebeno kerabat lipas ni mendiami rumah yang aku sewa ni secara haram. pulak tu, selamba badak aje merayau2 dalam bilik aku + drawer aku macam rumah ni mereka yang punya. nak kata kotor sebab sisa makanan berpeleseran merata2 takde pulak. nak kata aku dan housemates lain membela pun tidak juga. hmmm.. nantila aku wat CSI.

haha. panjang btol intro aku. takde kaitan dengan tajuk pun. saje nak cerita2. bia semua tahu aku sebenarnya bukan penternak lipas. takutla jugak member2 mai singgah rumah tengok lipas berkeliaran tanpa pedoman, kan dicopnya aku seisi rumah melakukan bisnes ternak lipas secara diam2.

hurm, tengah duk memikirkan masa depan ni, tetiba teringat fasal abang2 ini. check it out bebeh.!




 kim jung hoon. tapi aku lebih kenal dia sebagai prince yul dalam dram goong @ princess hour. juga seorang penyanyi. lahir tahun 1980.


jeong ki seok. atau lebih dikenali sebagai simon dominic. merupakan salah seorang member supreme team. lahir tahun 1984.


haa.. ada iras2 tak? ada ke tak?? hari tuh kan, time cuti aku mula2 ternampak simon d nih. dekat cenel onehd selalu siarkan klip persembahan artis2 tiap kali pas habis sesuatu rancangan in case kalau still ada lagi masa sebelum the next progrmme. so, selalu sangat (tiap kali aku bukak cenel tuh la) siar klip supreme team masa wat perfomce. bukak cenel kbs mse rancgn yu huiyeol's sketchbook, dey all jadi tetamu. tgk prgrm chocolate kat onehd, dey all jugak jadi tetamu. dah selalu tengok, terperasaan la yang muka ni macam familiar sangat. i mean muka si simon d ni la. ohhh, macam prince yul la. kan3. tapi yang ni versi rapper. simon d ni suara dia husky tau. aku rasa kalau dia jerkah sikit aje mana2 budak kecik, konpem budak tu trauma. still, suara dia sedap taktala menembusi corong telinga aku. 

tapi dia dah ada gf. sama juga profesion cam dia. penyanyi indie nama lady jane. dah 3 tahun kut depa dating. kalau nak compare dengan kim jung hoon, jauh panggang dari api kut, mengikut mata aku la. mata orang lain aku tak tau. kjh ni versi lelaki ala2 romantik gitu. suara dia lembut aje bila bercakap. kalau simon d ni, kasar la aku dengar. sebab suara husky kan. lagi plak, dia rapper. mana ada rapper cakap lembut2. satu yang aku berkenan kat simon d ni, seems like dia sangat loyal dengan gf dia. tak caya try tengok happy together masa dia dan yonghwa cnblue jadi tetamu. fyi, simon n yonghwa datang dari busan dan bsekolah kat sekolah yang sama. satu lagi, dia kelakar la. bonus di situ *wink. bagi aku, lelaki yang funny sangat menarik. walaupun muka ketat ke, hape ke, tapi bila dia ada sense of humour kan, otometik saham naik tinggi2.


ni lagi aku tepek gambar simon d ngan kjh. ihsan daripada google.



 kjh



 simon d dengan min miss A



 kjh

 simon d dengan yonghwa cnblue



kjh



supreme team



okey. sekian saja laporan hari ini.

Alex Chu


musim exam menjelma seperti mana musim hujan dan banjir melanda negeri2 yang berkenaan. agak cuak juga sebab sepanjang cuti baru2 ni, berapa ketul aje ilmu masuk dalam kepala sebab aku lebih banyak studi cerita2 kat tv.




 

skip the intro. alex chu. siapa tu? dulu aku pun tak tahu siapakah gerangan insan ini. pernah la tengok dia masa we got married zaman kapel hwangbo dengan kim hyun joong dulu. aku takdelah follow dia tapi aku suka sangat tengok karekter dia masa jadi husband shinae dalam wgm. bagi aku, dia adalah seorang yang sangat besh. besh tang mana? dia caring, calm, romantik, soft spoken, sangat melindungi pasangannya dan dia good looking. sweet? tak taulah sesuai ke tak aku nak label lelaki umor 31 sebagai sweet. hah, tapi itu menurut mata aku yang rabun ni la. dah pakai spek pun aku tetap nampak dia seperti ciri2 di atas.


  
alex ngan x-wife. skang shinae dah kahwin pom. bukan kahwin tipu2 tau. dia dah kahwin yang betul2 punya.



aku baru mendownload album dia iaitu my vintage romance. tapi ni album tahun 2008. argh, gasakla. hmm, tak sia2 aku download. memang best lagu2 dia. suaranya sangat membuatkan anda melting. rasa macam alex tengah berdiri dan nyanyi live depan aku. bagi aku, selain xiah junsu, taeyang big bang , seungho mblaq dan onew shinee, alex chu ialah individu yang berjaya menduduki carta insan2 bersuara lemak merdu mengikut skala pendengaran telinga aku. bukan bias tapi memang betul pom. lagi2 bila nyanyi lagu tangkap leleh. oh alex~

aku memang sudah benar2 jatuh hati dengan suara dia. puncanya sebab dulu dengar lagu ost my lovely sam soon.  tajuk lagu tu she is. memang kaw2 suara dia nyanyi lagu nih. time tuh tak tahu siapa penyanyinya. bila dah buat CSI sket, ohhh rupanya alex wgm ni~ dia juga merupakan member grup clazziquai. selain menyanyi dia jugak berlakon. cam skang, drama smile again yang dia berlakon tengah duk main kat cenel 391.

hari tu time cuti aku tengok happy together. alex jadi salah seorang tetamu dalam show tu. boleh tahan lawak jugak dia ni. tapi sangat keciwa sebab time hujan. makanya, cenel menjadi hitam secara tiba2. takpe2, nanti leh search kat tenet.


ok, itu sahaja aku nak stori sal alex.

Friday, November 12, 2010

korean movie yang best bagi saya


hidup saya tidaklah seronok seperti belia2 yang lain. i mean, keluar dengan kawan2, main bowling, tengok wayang, lepak kat kedai sampai pagi, hujung minggu gi shopping dan seumpamanya. sepanjang saya studi kat upsi, sekali pun tak pernah jejak KL. pekan tg malim tu pun dah berabad tak pergi. uih, sangat jakun diri ini. kawan-kawan lain selalu aje naik KL tiap kali hujung minggu. tapi saya tak kisah pun. saya nak gitau betapa hidup saya flat aje. keluar rumah pun sebab pergi kelas. kalau hujung minggu, katakan 3 hari saya free, selama itu jugalah saya akan memeramkan diri kat rumah. nak keluar beli makanan kat kedai bawah rumah pun saya rasa maaalaas. saya tak kisah kalau 3 hari itu cuma makan megi aje. malas tahap apakah saya?

apakah kaitan penerangan di atas? nak gitau, sepanjang tempoh saya memeramkan diri itu, saya bukanlah rajin (sigh, malas lagi =.=') studi atau buat esaimen sangat. buat2 jugak. tapi saya selalu hadap laptop. sehari tak bukak macam tak complete hidup saya. still, saya buta IT. 

sepanjang saya melalui proses di atas, saya nak share sikit muvie2 korea (khas untuk incik ripin) yang saya dah tengok dan saya rasa best untuk ditonton taktala anda rasa hidup anda sunyi seperti berada di hujung dunia seorang diri tanpa teman.


1. The Case of Itaewon Homocide



cerita ini berdasarkan sebuah kisah pembunuhan yang benar2 berlaku pada 3 april 1997 di mana seorang pelajar kolej yang sedang guna toilet kat sebuah kedai berger king di itaewon ditemui mati dibunuh. sampai sekarang pembunuhnya masih lagi bebas kat luar sana. mangsa dibunuh dengan 9 tikaman kalau tak silap. sangat kejam. mula2 saya tengok cerita ni sebab ada jang geun suk yang pegang watak salah seorang saspek utama. tapi, bila dah tengok sikit, memang best la. tak rugi kalau tengok. bagi saya filem ni menyentuh perasaan. lagi2 bila tengok babak ibu kepada mangsa tu menangis bila keadilan untuk kematian anaknya tak tercapai. sedih sangat.


jang geun suk dalam muvie ni. lawa kan rambut dia. kadang2 saya tengok dia ni macam g-dragon big bang pun ada :)



2. My Little Bride



kisah seorang student umur 15 tahun kahwin ngan seorang guru muda. lelaki tu kawan dia dari kecik lagi. saya dah lupa perincian kisah ni walaupun baru aje tengok. ala, kalau nak tau sangat pi godek google ye. mereka kahwin sebab datuk budak perempuan tu nak sangat tengok keluarganya dengan keluarga lelaki tu menjadi satu lagi keluarga yang lebih besar. macam2 cara datuk tu buat supaya mereka dikahwinkan. opkosla girl tu tak mahu. muda lagi kan. lelaki tu pun sama. last2, kena kahwin juga sebab datuk pura2 sakit tenat dan untuk menjamin supaya kesihatan datuk tak makin teruk, mereka kahwin jugak.

bagi saya, cerita komedi romantik ini sesuai ditonton seisi rumah. lucu, comey sangat kapel ni. there were meant for each other sejak daripada kecil lagi sebenarnya. walaupun girl itu jatuh cinta dengan senior kat sekolah dia. walaupun mereka dah kahwin. alah, mereka kahwin pun bukan sebab cinta. lagi haru bila suami dia jadi cikgu seni kat kelas girl tu. sangat seronok bagi yang menontonnya. oh ye, kawan kepada girl tersebut dalam cerita ni merupakan girlfriend kepada jonghyun shinee. siapa tak kenal shinee memang nak kena tembak dengan pistol.

saya syorkan dua cerita ini dulu kepada incik ripin. jangan tamak okey. sila try tengok dulu okey. ekceli, saya sebenarnya diserang angin malas nak menaip dan memikir. saya sangat tensen dengan add subject untuk sem depan. sangat menyakitkan hati dan perasaan. makanya, otak saya tak dapat fikir dengan baik. adalah baik saya undur diri dulu. nanti dah otak center balik, saya buat entry  muvie lagi ye =.='  . tu pun kalau rajin. muahaha.. adios amigos

Wednesday, November 10, 2010

25 perkara ttg saya



"Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person that tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you."


sebagai seorang yang amanah dan jujur, saya akan menjawab soalan ini. soalan diberikan oleh cik mai.

  1. saya seorang perempuan. dulu, masa x berapa nak matang, saya teringin jadi lelaki. apakah? sebab saya rasa lelaki itu hensem =.='
  2. saya  sedang belajar untuk menjadi seorang cekgu. layakkah? hmm, tunggu saya grad dulu dalam 2 tahun setengah lagi. kita tengok bagaimanakah cekgu euha itu.
  3.  dulu, saya memang tak nak jadi cekgu. tak suka2. tapi, saya suka main cekgu2 seorang diri. saya suka jadi cekgu yang sangat garang sampai anak murid saya tak berani bergerak sikit pun daripada kerusi. sebab apa? sebab saya nak balas dendam. cekgu2 kat sekolah sangatlah bengkeng. mentalkah saya? tapi itu dulu masa saya tak berapa reti nak fikir panjang. kalau bijak, teka siapakah anak murid saya time itu?
  4. saya suka tido siang dan berjaga waktu malam. mungkin ada darah kelawar yang mengalir dalam tubuh saya.
  5. saya suka baby. bau mereka wangi.
  6. dulu saya penetik gusti. kira hebat sangat bile budak perempuan macam saya tahu pasal gusti. saya suka Jeff Hardy. setiap khamis pukul 11 malam memang akan tercongok depan tv3. kalu termiss sebab tertido awal, memang saya akan bengang dengan diri sendiri. sebab tak kuat melawan dugaan untuk tido. tapi bila dah makin besar, saya dah tak suka.
  7. dulu saya saya tak suka lagu or cerita korea. saya tak faham mengapa dalam lagu mereka harus terselit ayat2 omputeh. sekarang saya sangat suka semua itu.
  8. saya telah berjaya memujuk abang saya untuk tukar astro biasa kepada astro byond. sebabnya, ada cenel 393 tu. bayangkan, berhari2 saya susun ayat untuk pujuk beliau. akhirnya, tak susah pun.
  9. saya suka makan asam dan jeruk.
  10. saya ada tabiat tido haruslah berselimut walaupun ketika tido siang hari atau ketika malam yang tak berapa nak sejuk.
  11. saya tidak boleh tido tanpa kipas. walau sesejuk tahap mana sekalipun, kipas haruslah on ke tahap maksima. kalau tak, saya rasa lemas.
  12. saya tak suka lipat baju. tapi kena buat juga.
  13. saya teringin nak pandai berenang dan pandai main bola tampar.
  14. saya pernah menjadi kipas susah mati valentino rossi selama hampir 5 tahun. sekarang sudah suam2 kuku =.='
  15. saya takut tido seorang diri dalam sebuah bilik. tapi, waktu siang bila saya nak tido dalam bilik, saya tak suka kalau orang lain ada sama.
  16. saya pernah ditipu seorang perempuan yang saya anggap seorang kakak yang jujur lebih daripada 2 ribu ringgit. saya takkan lupa. saya teringin untuk menampar2 mulutnya yang manis bila berkata2. maafkan dia? entahla. tapi, saya silap juga sebab senang percayakan orang.
  17. saya nak kahwin dengan yang seungho T_T
  18. saya pemalas.
  19. saya penakut.
  20. kalau tak kenal orang akan label saya sombong. sebenarnya saya banyak cakap sampai kadang2 mulut saya lenguh. ada waktu, saya tak suka cakap banyak. ini pun akan buat orang salah anggap. ingat saya badmood. padahal saya takde modal nak sembang.
  21. dulu saya sangat sensitif. dalam keluarga saya, saya terover sensitif. sekarang dah kurang dah.
  22. saya tak pernah jejak panggung. saya lebih suka hadap movie depan laptop sambil makan.
  23. masa kecil saya ramai kawan lelaki. dah besar saya tak pandai bergaul dengan lelaki. saya lebih suka kawan dengan perempuan. lelaki buat saya rasa kekok.
  24. saya tak suka duduk kat sesuatu tempat lama2. sebab saya akan teringatkan rumah saya. walaupun bila saya pergi ke rumah kakak2 dan sedara mara saya. 
  25. saya suka tengok rancangan memasak. tambah2 kat astro ni selalu ada rancgan masak2 yang best. tapi saya tak terer pun memasak. tengok sekadar nak jamu mata aje.



itu lah kut random pasal saya. saya pemalas. maka,  seorang yang pemalas macam saya untuk tag orang lain adalah tidak sesuai. siapa2 nak jawab, jawablah. isi masa lapang anda. ok. saya nak tido dulu.

Wednesday, October 27, 2010

luah perasaan yang dah lemau



tadi duk sembang2 kat chat group budak2 ytd batch kami. okey, takdela sembang apa sangat tapi lebih kepada mengarut meraban aje. but still, membaca komen2 mereka pun buat aku gelak sorang2. nama aje dah besar panjang, tapi perangai macam zaman sekolah dulu still ada. membuatkan aku merasakan alangkah indahnya kalau boleh putar balik masa. kembali ke zaman baru nak kenal dunia luar.

tinggal kat asrama penuh ni sebenarnya ada yang sangat best and ada juga yang sangat tak best. i mean, ada certain part yang buatkan kamu rasa taknak tinggalkan tempat tu dan ada certain part yang lain pulak sebabkan kamu rasa tinggal kat asrama penuh macam duduk kat kem askar or watsoeverla . .

orang kata, bila tinggal kat asrama buat kita jadi independent. yay, i admit that. semua benda nak kena buat sendiri. yang tak pernah basuh baju dengan tangan boleh jadi pro. tak pernah kongsi bilik dengan orang lain pun dah boleh terima hakikat bahawa hidup mestilah berkongsi. apa2 ajela. tapi, aku rasa aku masih seperti dulu. nak betul2 berdikari memang aku gagal =_='

banyak kenangan yang wujud selama 3 tahun aku duk asrama. tetiba teringat balik benda2 yang buat aku tak puas hati. 

1)   aku masih ingat satu peristiwa. time tu aku form 1. kongsi dorm dengan akak2 form 2. time tuh, nak mandi kat shower. ada dua orang akak ni. duk gaduh2 manja pagi2 hari. berebutkan bilik mandi tu. yang  2 bilik lain kalau tak silap aku bila dah mandi konpem air bertakung. so, bilik mandi spesel inilah menjadi rebutan ramai. hampir 3 4 minit mereka buang masa depan pintu siapa yang patut masuk dulu. last2 aku pun dengan selamba badak terus masuk ke dalam bilik mandi itu tanpa apa2 perasaan bersalah. dah tu, dari tadi takde siapa yang nak masuk. aku pun masuk ajelah mandi.

so, setiap hari jumaat lepas warden check kebersihan dorm, dorm aku akan buat meeting mingguan la konon. kat situ aku kena sound tegur dengan akak2 tu. kononnya aku tak patut wat gitu. apekehal?? takkan la kalau mereka gaduh situ setengah jam, maka setengah jam jugak aku harus menjadi saksi saat2 manis mereka berdua? memang aku tak puas hati. mentang2 la aku junior,mereka senior. sesedap rasa aje. nyampah aku. tapi time tu mana boleh nak defend diri sendiri. orang komen, haruslah aku mendengar dan mengiyakan sahaja. kan tak pasal2 kena cop junior kurang ajor.

2)   dulu kan zaman walkman. pulak tu tengah muda remaja. haruslah ada walkman untuk mendengar kaset2 lagu artis feveret. dulu, aku ada beli 1 walkman ni.takde la jenama hebat pun. setakat boleh mainkan  kaset dan dengar radio, pun dah kira satu benda yang sangat mengenjoykan.

pastu, ada sorang akak ni. dia juga merupakan orang yang terlibat dengan kes berebut bilik mandi tu. dia pinjam walkman dengan kaset aku. lupa dah kaset apa. kalau tak silap kompilasi lagu2 cinta yang the power of love tuh. haruslah aku sayang giler kaset itu sebab lagu2 yang sangat mendayu. dalam beberapa hari kut dia pinjam. bila bagi balik, walkman aku menjadi nazak. kaset tu aku dah lupa apa jadi. yang aku ingat, terus walkman aku merajuk tak nak mainkan kaset bila dipasang. siapa yang tak sakit hati? dahlah takde cakap apa2 pun kat aku. still, aku harus sahaja menerima perbuatan tersebut tanpa dapat berbuat apa2. iyalah, senior kan besooor kuasanya wpun umur beza setahun aje pun. hmmpphhh

3)   hujung minggu tu ada gotong royong bersihkan dorm secara berjemaah. suddenly, aku ternampak sesuatu yang dipegang oleh kawan aku. cebisan kain yang amat aku kenal. tengok2, t-shirt aku yang molek lagi putih lagi baru dah bertukar menjadi cebisan yang bersalut debu2 dan kotoran. patutlah aku hairan mana pergi t-shirt aku yang 1 tuh. bila aku tanya, kawan aku cakap akak $#$%@! yang potong2 baju tuh untuk dijadikan kain buruk. ngokngek dia kain buruk. baju tu molek aje. ada ke orang ambil baju yang molek lagi untuk dipakai pastu digunting2 wat kain buruk. ada ke???????? atleast, buatlah pengumuman sesiapa yang ada kehilangan baju, sila rujuk kepada bla3.... dahlah baju tu aku sayang sebab ada kenangan tersednri. last2 riwayatnya habis dikerjakan akak bekeng tuh. sakit hati aku tauuuuuuuuuuuuu



itu ajelah dulu. kalau ikutkan, banyak lagi aku nak taip. tapi sebab aku dah malas plus aku nak layan idol army mblaq punya. nak tengok .........
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


SEUNGHO oPpA~~ 
euww.. gediknya.. haha, ada aku kisah?



Monday, October 25, 2010

i am craving for crows zero 3



satu ketika dulu, aku blogwalking kat satu blog ni. pastu, dia ada post sal cite crows zero. katanya, cerita ni memang best la. wajib tengok bagi yang suka sal yakuza2 nih. aku pun try r bukak. utube pom ada rupanya. try tengok. tenet wat hal. punye la lama nak buffer. 


crows zero 


crows zero 2

semalam angin aku nak tengok muvie. buku terbongkang tepi lappy. tapi aku buat syarat aje duk situ. selebihnya, mata aku duk hadap lappy. semalam, crows zero 1 dan 2 aku tengok. waaaaaaa... memang best la wei. sangat membuatkan aku addicted. muvie ni adaptasi daripada manga yang bertajuk Crows. mengenai anak seorang yakuza iaitu Genji yang nak konker Suzuran. suzuran ni sekolah untuk budak2 yang jahat ya ampun. kije dorang cuma lawan2 aje aku tengok. masa CZ 1, kisah dia lawan2 dengan Serizawa yang top sekali kat Suzuran. then,CZ 2 pulak kisah budak2 Suzuran vs dengan budak2 Housen. dua2 sekolah ni pulak ada kisah silam 2 tahun sebelum tu. 


ikutkan aku, filem ni memang aku nak rate 5/5. siyes tak bosan. sekurang2 nya, mentang2 la cerita ni kisah budak gengster, takde la asyik nak tunjuk pompuan seksi2 kan. kan bila sebut gengster, mafia, yakuza ke, mesti semua cop konpem ada girl2 seksi2 yang jadi girlpren or pompuan simpanan ke apa. tapi cite ni memang takde babak2 tu la. style dorang gaduh2 memang menunjukkan style gaduh lelaki la. takde nak main2 pukul pakai barang segala. free hand u noe. tu baru syok nak tengok :). ada gak babak2 lawak yang tak hingat lam muvie ni. . 



anak seorang yakuza. smokin' hot. . mister ni jugak ada berlakon dalam drama hana yori dango tu.



dalam muvie ni, walaupun nampak dia cool aje, tapi mamat ni cepat aje kaki tangan dia nak bergerak. . superb betol time gaduh2. memang hobi dia la



serizawa



 geng suzuran



geng housen


sekarang, aku betul tunggu CZ 3. ntah bila la nak kuar. addicted betul2 nih T_T

kredit gambar kpd kak google

Saturday, October 23, 2010

it's okey to be jealous on 23rd of oct 2010


auww... big bang dah sampai kat singapore untuk Korean Pop Night Concert 2010 pada malam ni. huhu  mengapa pilih spore aje? alang2 dah sampai, meh la singgah malaysia dulu.. gigit jari semua VIP  T__T

shinee (w/out jonghyun), snsd, ft island, infinite, ze:a and d-na pom ada..  behnye~~



abang2 dan adik2 big bang . .


  
geng shinee  waktu muda kala . .



of course i am sad eventhough i am not kaki konsert.. konsert jum hibuh pom ak tak pernah jejak. ada hati nak konsert artis luar camni.. gelak untuk diri sendiri



nota sudut : nak dengar taeyang nyanyi lagu you're my n big bang nyanyi haru haru..
mud aku memang tengah jeles tahap gaban nih. lebih jeles daripada tengok student len dapat dekan *sighh*


saya suka pembuat roti . .





  
pembuat roti yang kacak . .


sekarang minda ak asyik duk ingat kim tak goo, baker king. baker king, yoon shi yoon.. aku tengah crazy nak tengok drama ni sal dulu pas abih drama cinderella's stepsister, kbs pun tayang citer ni. sebab mula2 dah tengok skit, tak lengkap r kalau tak tengok sampai habis T_T . . mase drama ni tengah syiok main kat tb, aku plak kena balik uni.. tak suker tau tengok citer sesuku2 gitu.. haritu masa cuti raya puasa, sempat gak tengok bberapa episod. waaa . . plot cite tengah best ni. roti2 yang dia tunjuk pun best . . urm nyum3 sedapnya . .

  
cinderella's stepsister . . mula2 xcited nak follow drama ni sebab taecyeon ada berlakon. tapi, cite ni memang best sambil buat kita nak T_T jugak 


hurm... tapi kan bila la nak khatam donlod citer tu. baru 3/3o ep ak berjaya donlod. saje je tenet mendengki ngan aku tau.  betul2 spoil mood roti aku tau .


 yoon shi yoon ni pun ada berlakon dalam death bell 2: bloody camp. still aku pending dari tengok muvie ni sal tenet yang agak seperti siput sedut . .
jangan men2 eh. mata sepet pun still satu daya tarikan yang kuat tuh.




ost ni abang shi yoon yang nyanyi. bagi aku suara dia takdelah power cam penyanyi lain. but still best la suara dia. lemak merdu aje . . lirik lagu pun sayu aje . . lagu ni peberet aku untuk drama ini . . 

help pliss . . now i'm crazy over him . .! lagi2 time dia tengah buat roti tuh . . waaahhhhh . . bikin ati ai cair lagiii . . . . . 



nota hujung2: credit pics to kak google

nota exam : mud gila semakin menjadi2 dekat nak final ni. coursemarks kau tinggi cam klcc ke nak senang lenang dengan ini semua? T__T

Wednesday, October 20, 2010

kisah benar bhg 2


tetiba rasa rajin nak menulis lepas seharian terasa hati gara2 takleh nak donlod baker king dengan mediaapi. seriesli wat aku give up. line tenet pulak lembap ke lembab nak hidup! kalau dulu time aku dah kering idea taktau nak wat apa, tenet terlalu memecut. ni bila aku ada projek khas sempena cuti stadi week akan datang, leh plak ia menslowkan diri sendiri. sungguh mengecikkan hati dan sanubari.

mata aku pulak jenis terbalik tak macam orang lain. time malam takmo tido. bila siang2 mula lah terbaring tak sedar diri atas katil. kira aku ni antonim la dengan orang2 di sekeliling kut.
tiba2 terasa nak sambung kisah benar. ni aku main cerita aje. tarikh, masa dan hari aku dah lupa. aku ni masa duduk kat rumah dulu suka sangat layan ghost hunters yang pernah ditayangkan kat cenel 711 setiap hari rabu jam 9 malam kalau tak silap. memang rancangan wajib tiap minggu la ni. seriesli (aku memang series), lebih baik layan show ni daripada buang masa setengah jam tengok seekers yang memang menipu hidup2. benci aku tengok seekers. auta je lebih. setiap kali aku bukak aje, yang dengarnya suara menjerit2. habuk entiti pun aku tak nampak. sangatla membuang masa dan tenaga.

so, dah aku tengok show ghost hunters tu, opkosla sedikit sebanyak aku tau sal term2 dalam dunia paranormal ni. pernah dengar EVP atau electronic voice phenomena. kalau rajin sila cari kat wiki berlambak. ikut pemahaman aku, suara2 asing lagi ganjil lagi misteri lagi suara hantu kut yang dapat didengari melalui rakaman yang bukan senang nak dapat.

alkisahnya, masa aku upper six, di suatu petang lupa hari apa, lebih kurang pukul 5 lebih, aku melepak seorang diri dalam bilik sambil dengar radio. masa tu adik aku tengah sembang dengan jiran sebelah kat ruang tamu. arwah mak aku pulak tengah smebahyang asar kat bilik sebelah. dulu, aku ada satu hobi yang suka menyanyi konon2 suara sedap lam bilik sorang2. lebih kurang feeling cam artis femes seantero dunia la kut. ambik botol rexona takpun botol minyak wangi wat jadi mikrofon. pastu melalaklah sambil diiringi lagu2 daripada radio. sila pastikan pintu dikunci agar tiada sesiapa masuk ke dalam bilik secara mengejut dan membutkan show kamu tergendala. aku pernah kantoi ngan sorang hamba Allah ni masa tengah syok menari depan kipas. malu seyh . . 

pnjang lak intro aku. kemudian, masa tu lagu because of u dari kelly clarkson nak main kat radio. aku siap2 nak record kat henset. in case kalau rakaman tu sedap dideangar, leh aku hantar copy kat mana2 syarikat rakaman. pastu, menyanyilah aku dengan penuh penghayatan. pitching tu semua aku tak tahu camne la. then, siap2 nak dengar pas habis record. aku pakai earphone sumbat kat telinga n volume kat henset aku wat paling kuat sekali. kut2 kalau ada mana2 bahagian yang ke laut sikit leh detect kan.

jeng3...
bila aku start play record tu, aku hairan. apasal bunyi macam radio yang line tak clear. setahu aku, tadi bukan main jelas lagi kuat lagu yang terpasang. takkan henset aku rosak kut. dalam seminit dua aku dengar gitu. out of the blue... satu suara yang cukup kuat menerjah ke gegendang telinga aku. series tak tipu, dalam rakaman tu aku dengar ada dua suara. satu laki dan satu lagi perempuan memanggil nama aku dengan penuh keseraman. memang dia panggil nama aku banyak kali. aku still tak tahu bagaimana identiti aku boleh bocor dengan entiti yang tidak dikenali. dahla earphone aku tersumbat rapat lam telinga. kuat plak tu volumenya. mau aku tak terkejut tiba2 namaku diseru.... dlam mereka memangil nama aku, background music tak dengar bunyi lain. cuma bunyi cam radio rosak aje.

pastu, berlari lah aku keluar dari bilik. aku gitau adik aku. mula2 beliau tak percaya sebab mungkin dia dah set yang muka aku memang takleh dipercayai. fasal dia kata aku ni macam reka2 cerita aje. especeli bial aku cerita saat2 aku kena tindih oleh makhluk misteri. opkosla beliau fikir aku terlau terpengaruh ngan cerita2 antu yang suka aku tengok tapi hakikatnya saya penakut.

disebabkan beliau tak caya cite aku, aku pun pasanglah rakaman tu kuat2 kat beliau n jiran aku. aku tak dengar habis pun rakaman tu sal aku takut. tetiba aje keluar sumthing kan.? takut aku.. memang benar dengar ada dua suara asing panggil nama aku berkali2 plak tu. dah tu, dipanjangkan harakat plak time menyebut nama aku. seram sejuk wase.

aku pun terus gitau kat arwah mak aku lepas tu. tapi arwah tak caye. mungkin nak menyedapkan hati aku kut padahal memang terang lagi bersuluh dah buktinya. takde maknanya aku nak main2 buat rakaman gitu. baik dengar suara aku menyanyi lagi bagus.

selepas habis edisi siasat tu, aku takleh buat kesimpulan sebab apa. kebetulan? hurm.. i don't know la. yang pasti, aku terus delete rakaman tu, sebab aku takut nanti ada benda lain yang akan keluar dari henset aku. kan tak fasal2 aku fobia nak guna henset. but seriesli, pas dah delete tetiba rasa menyesal sebab dah buang satu bahan bukti yang penting. huhu.. agak vudusss la tindakan tergesa2 aku itu.




Tuesday, October 19, 2010

entry takde tajuk

hari ni masuk kali ke dua (kut) aku tak pergi kuliah pagi sebab tak terkejut. henfon dah alarm dah. ke telinga aku memang bermasalah? tepi bantal dah aku parking henfon tu. ni aku dah nerves nak pikir ayat apa nak tulis dalam surat untuk bagi kat kat lecterer minggu depan. jangan dia buat edisi siasat kat aku depan2 dewan kuliah tu sudah la =__=

hmm.. hari tu aku bercamping kat rumah cik z. bestlah. tapi sakit bahu aku sebab bawak satu beg yang berat sebab nak holiday 1 hari 1 malam kat rumah dia. seriesli, aku tak tahulah amende harta karun yang aku letak sampai rebeh bahu aku duk galas. ni, dah terasa sakit bahu kanan aku. entah hape-hape la..

pastu, cik z mengurniakan sebuah kitab lama kepada aku. okey, bukan kitablah. buku kaler kuning. la tahzan namanya. atau bila ditranslet jadi tajuk 'jangan bersedih'. memang sesuai la untuk manusia yang selalu mengalami masalah mental kesedihan, rasa gelisah, yang rasa seperti hidup dalam bayang-bayang kesempitan (yang ni penulis dia yang kata) dan seumpamanya la. macam aku kut .tu fasal cik z bagi buku ni kat aku. 

aku baru aje baca beberapa helai. best la. sebab buku ni macam memberi jawapan kepada setiap perasaan yang kurang best yang aku sedang dan pernah rasa. seolah seseorang sedang bagi nasihat kat kita dan nasihatnya itu sangat bertepatan dengan masalah yang sedang kita alamai. so, lepas ni kalau aku ada rasa sumthing aje, aku tak perlula lagi msj cik z pot pet pot pet mende alah yang aku rasa. dengan cik z aje selalu aku gitau masalah yang aku hadap. kelihatannya seperti aku yang memang bermasalah kut. hurm.. maybe sebab tu la cik z beria nak bgi aku buku ini. dengan msj tersembunyi yang cuba di sampikan ialah ' lepas ni kalau ada masalah lagi, sila jangan msj saya.' kut.... anyway, aku sanagt menghargai kesudian cik z bagi aku buku ni. tenkiu cik z. nanti kita naik bas sama2 ye balik kampung. lebih kurang 10 hari lagi tau.....

aku suka petikan ni,

anda sebenarnya telah meraup kenikmatan yang tiada terhitung dan kesempurnaan tubuh badan, tetapi sayangnya anda tidak menyedarinya. bahkan, anda hidup dalam ketidakpastian dan terperangkap dalam kesedihan, padahal anda masih memiliki roti yang segar untuk disantap, air yang segar untuk diteguk, dapat tidur dengan nyenyak dan kesihatan yang stabil. - la tahzan

hurm.. aku tak pernah sedar pun . . . .




Wednesday, October 13, 2010

kisah benar bhg 1


moshi moshi. . lame gile tak berhapdet . .


gini.. tetiba aku terasa nak bercerita. tak nak r simpan sorang kisah ni. bukan leh jadi pekasam pun kan. still, aku tak tau apa itu pekasam. haha.. okey memang tak klaka..

gitu.. sejak dulu aku memang suka cerita hantu. filem hantu, kisah hantu semua aku suka dengar. tapi aku tak nafikan wpun suka benda2 yang berhantu, hati aku tak cekal + kuat + berani. buktinya, aku takut gelap, aku takut duk sorang2 dan aku memang penakut. aku berani tulis kisah benar a.k.a kisah hantu sekarang sebab aku memang tak tau idea apa nak hapdet walaupun banyak benda terjadi pada diri aku sepanjang aku tak hapdet.

okey, aku faham. mukadimah entry aku agak bosan. skip aje sebab bukan masuk exam pun. meh sini aku nak share sikit pengalaman aku dalam dunia misteri ni.

sekolah rendah 

time ni, aku darjah 3 kalau minda aku cerdas lagi. aku kan duk umah flet. tingkat paling atas sekali (kalau bijak cuba teka tingkat bape?). kat dapur umah aku, ada balkoni. tempat sidai baju tu semua la. balkoni tu pulak mengadap satu kawasan lapang yang suatu ketika dulu jadi tempat budak2 main waktu petang. main bola sepak, bola jaring, kriket, sumo, layang2 semua la kat situ. tapi skang dah jadi pasar borong.



lebih kurang gini la gambarannya. jangan bimbang. peta ni tak masuk pun lam exam geografi. tapi deretan kedai tu jauh sebenarnya. padang tu pulak besau. kalau kita panjat bukit dah boleh sampai kat benteng sungai. bukit tu takde la tinggi mana pun. kawasan kat situ plak agak gelap.

okey, balik ke cite asal. bilik mandi umah aku, keluar aje and then palingkan wajah ke kanan dah boleh nampak view macam lukisan ala2 leonardo DaVinci yg kat atas tu. pagi tu, sebelum subuh lagi kut aku bangun nak pegi sekolah. dah siap2 mandi sambil kesejukan, aku pun duk diam dulu depan bilik mandi. terdengar bunyi anjing menyalak. tetiba je aku rasa nak pandang ke luar balkoni dapur. kat kedai yang paling ujung sekali, dekat dengan bukit yang tak berapa nak tinggi tu, lampu koridor kedai tu macam hidup segan mati tak mahu. on off on off aje. time aku tengok kat situ, aku nampak ada satu benda putih tapi tak tahu la amende berjalan melintasi koridor tu. still, aku tak tau apekah yang dilihat oleh aku. yang aku ingat, aku tak nampak muka pun. seram dowh..

sekolah menengah rendah

aku dulu duk sekolah asrama penuh. mrsm yt dungun. besela, mana2 asrama pun akan selalu dengar macam2 cerita seram yang kalau dihimpunkan semua cerita tu, boleh buat filem macam 4bia dari thailand tu. berpuluh2 siri agaknya. nak gitau betapa banyaknya cerita seram yang ada kat sekolah tu. 
aku memang tak suka tidur sorang2 kat tempat gelap. kena ada cahaya. tu pun still takleh tidur sorang2. mesti kena ada orang kat sebelah. lagi satu, aku tak suka tidur kat tepi sekali atau kiri kanan aku ada tempat kosong. aku memang takleh tidur kalau berada dlm situasi camtu. apa2 pun kat  sebelah aku tak kira kiri atau kanan mesti ada manusia lain. paling koman pun mesti ada dinding. sebab tu aku kalau tidur nak kena ada banyak bantal baru rasa selamat. 
dan ditakdirkan aku masuk hostel, dalam dorm dapat katil paling hujung sekali. yang kesiannya, tiap kali aku baring atas katil mesti nampak tingkap yang botak sebab cermin nako tak cukup. kalau malam2, lagilah aku haru. mujur jugak dapat katil double decker. so, baju2 kurung ke, t-shirt ke, aku akan sangkut buat perisai ataupun dinding sementara. siapa bijak mesti leh imejin camne.

mula2 masuk, memang aku tdur tak lena. pulak tu, bila dah lena, malam2 mesti terkejut sebab selalu rasa katil tempat aku tidur macam ada orang goyang2kan. kalau nak kate akak yang tidur kat katil atas bergerak ke, mengigau ke, memang tak lojik lah. mesti katil goyang sekali nge bunyi besi berkeriut kan? yang ni tak. macam ada orang duduk kat hujung kaki atau hujung kepala pastu goyang2 kan katil kau. siyes aku nerbes. oi, ade ke member kau nak gurau2 biawak tgh2 malam gitu?


kalaula dua orang beradik ini ada wat tangkap2 hantu kat malaysia time tu, konpem aku syorkan tangkap hantu kat sekolah lama aku. gerenti leh wat banyak episod untuk cite supernatural. tapi eh, cite ni stat taun bile? huahaha.. abaikan plis..


kmdian, aku masuk form 2. still duduk dorm yang sama. hari kejadian tu, balik dari prep malam aku tak nak ikut member2 gi supper kat dewan makan. pastu, geraklah aku seorang naik tangga menuju ke dorm yang trletak kat aras 2. dewan makan dekat aje dengan dorm aku. so, aku takde rase bimbang ke ape ke. aku plk ingatkan adalah siapa2 yang dah sampai ke dorm. sampai depan pintu, pintu masih tertutup rapat. so, aku bajet cool je lah. nak takut apa. dari situ aku boleh dengar suara2 student yang kelaparan dari dewan makan. itu bermakna aku tak berseorangan la. kononnya. 

aku pun tolak pintu. dlm dorm ni ada dua bahagian yang menempatkan katil2 phuni. katil aku duk belah kanan. pastu suis2 lampu kipas semua duk kat bahagian katil kat sebelah kiri. dengan sedikit cuak, aku wat2 berani nak gi buka lampu. masa tu, hanya lampu kat luar dorm aje yang menerangi kegelapan di dalam dorm tersebut.

selangkah aku berjalan menuju ke arah suis2 lampu, tiba2 aku dengar . .

tap, tap, tap, tap (kurang lebih la)
pernah dengar budak kecik main lari2 kat atas lantai simen? ha.. macam tu lah yang aku dengar kat belakang aku. macam ada orang berlari nak datang pada aku. pulak tu laju gile dia lari. otometik, aku memalingkan wajah ke belakang. dah tahu takde sesiapa pun kat situ tapi aku tetap seperti ditarik untuk menoleh. serentak dgan itu jugak, bulu roma meremang sampai aku rasa saiz kepala aku membesar macam belon. siyes aku takut gile time tu. nasib baik aku takde nampak apa2. pastu, laju2 kaki aku gi jalan kat suis and bukan semua lampu. time tu jugak ada member aku yang sampai ke dorm. fuhh.. selamat aku rase. nasib aku tak kena demam kure2 pastu.. even skg aku still leh ingat agi peristiwa tuh.

tak lama lepas tu, aku ngan 2 3 orang member sembang2 dengan sorang akak senior dalam dorm ni. dia pun story la kat kami sal kisah misteri yang dia alami. salah satunya adalah melibatkan peristiwa ada benda yang berlari kat atas lantai simen, macam yang aku kena tu lah, kacau die tgh malam. so, aku tak berhalusinasi lah sebenarnya. .

Friday, August 27, 2010

Cinta Antara Kita - part 1


IRINA pandang Airil meminta pengertian. Wajah itu kelihatan biasa-biasa sahaja bagaikan tiada apa-apa yang berlaku. Masih tekun menghadap laptopnya. Entah apalah yang syok sangat kat skrin tu sampaikan aku yang tercongok kat depan dia buat tak endah aje. Semerta hatinya menjadi sebal tiba-tiba.
“Awak ni gila ke apa? Kan saya dah cakap yang cuti semester nanti saya tak nak balik rumah family awak. Saya nak balik Melaka jugak. Muktamad.” Irina memberikan  kata putus. 
You nak balik ke Melaka ke, ke Johor ke, ke mana-mana ke, you punya sukalah. Tapi tidak sebelum ikut I balik ke villa. Yang ni baru muktamad. Faham?” 
“Apa pulak nak paksa-paksa macam ni?” Irina garu kepala yang tidak gatal. Geramnya dengan sikap Airil. Kalaulah sekarang mereka ada di tempat tertutup, mahu sahaja Irina menjerit dan buat apa sahaja supaya keputusan berpihak kepadanya. Namun, memikirkan yang mereka sekarang berada di food court universiti, ditahan jua rasa sakit hatinya. Tambah pula, banyak mata-mata yang memandang mereka. Almaklumlah, dia kini duduk semeja dengan Airil Arman Dato’ Ridzuan. 
“Suka hati youlah nak cakap apa.” 
“Awak ni kenapa? Kalau saya tak nak, tak naklah.” 
“You tu wife I. You nak cari nahas ke kalau nanti kita balik asing-asing? You nak I jawab apa pada papa dan umi I?” 
Irina diam. Ada benar juga kata-kata Airil. Namun, hatinya kuat menyatakan keinginan untuk pulang ke kampung halamannya. Dia teramat rindukan rumah kayu itu. Sangat rindu. 
“Dahlah, Irina. You better go now. Our discussion is over. Lagipun, you takde kelas ke? Asyik nak berkepit dengan I. Rimas tau?” Ejek Airil. Muka Irina memerah. Dasar perasan. Bentaknya dalam hati.
“Saya pun bukannya nak sangat berkepit dengan awak, tau? Tolonglah Airil, awal-awal lagi saya dah bagitahu kat awak. Cuti ni, bagilah saya balik kampung saya. Awak pujuklah papa dengan umi awak. Please..” 
Airil angkat wajahnya yang sejak tadi melekat pada skrin laptop. Dipandang wajah Irina. Tajam. 
I’m so sick with Melaka’s thing or whatever! Kan I dah cakap yang kita akan balik ke villa. Noktah. There’s no point to argue about that. You tak faham-faham ke?” 
Irina ketap bibir. Sampai hati Airil. Argh, bencinya. Wajah Airil sedikit tegang. Lelaki itu berusaha mengawal riak kelakuannya agar tidak ketara pada pandangan umum. 
“Semua benda nak kena ikut telunjuk awak. Macamlah saya ni tak berperasaan.” Irina bersungut perlahan. Semerta dia bangun daripada kerusi. Malas bertekak dengan Airil. Selalu aje nak menang. Benci... 
“Oh ya, pukul 4 I dah nak gerak balik. Kalau you nak balik dengan I tunggu kat bus stop. Don’t be late. I tak suka menunggu.” Pesan Ashraf. 
“Awak nak balik, baliklah. Kat luar sana berlambak bas ada.” Balasnya geram. Macamlah aku hairan sangat nak tumpang kereta dia.
Fine then.”
Langkah kaki dihayun meninggalkan Airil. Tanpa sebarang pamitan. Di dalam hati, perasaannya cukup membara. Namun, seperti biasa hanya mampu dipendam sahaja.